Vánoce
Publikováno 28.12.2023 v 15:05 v kategorii Naše svátky v cizině, přečteno: 36x
České tradiční vánoční menu zná každý, přesto se krajově liší. A co jiní Evropané a zbytek světa? Každý národ slaví svátky trochu jinak a jí jiná jídla, podle zvyků i typických lokálních plodin.
SLOVENSKO
Protože je tam celkově více věřících než u nás, i do kostelů tam přichází více lidí – evangelíci ještě před večeří, katolické rodiny na klasickou půlnoční.
Polovina Slovenska dodržuje i celodenní půst a doufají, že by mohli uvidět zlaté prasátko. Stejně jako v českých nebo polských rodinách i tady nechávají jedno místo u stolu volné pro náhodného kolemjdoucího nebo duši zemřelého.
Tradiční menu se skládá z kapustnice (polévky z kysaného zelí s houbami, opekanců), buchtiček z kynutého těsta, brambor se zelím a luštěnin na spoustu způsobů. Z masa se dříve podávalo vepřové, skopové nebo hovězí. Tradice vánočního kapra sem dorazila až ve 20. století.
Moje rodina je ze Slovenska (neptejte se proč bydlím se svými rodiči a sourozenci v Česku - ani já to nevím) a proto jakž takž dodržujeme slovenské tradice. Nechtěla bych vám úplně říkat všechno ( z důvodu soukromí), ale mohli by jste vědět, že třeba naše rodina nejí na Štědrý večer kapustnici, ale normální čočkovou polívku (rodiče s houbami, já se sourozenci bez) podle maminčinho receptu. Potom máme lososa s bramborovým salátem nebo bramborama. Nechtěla bych, aby to na vás působilo jakože se nějako chvástám, jen chci aby jste věděli, že to jde i jinak...
NĚMECKO
Naši germánští sousedé taky dodržují tradici zapalování adventních svíček a postupného otevírání okének adventního kalendáře. Advent je tu také oslavou řemeslníků – všechny místní trhy oplývají nádhernými pracemi uměleckých kovářů, řezbářů a dalších rukodělných mistrů.
Zvyky se krajově liší – v jižním Německu nosí dárky výhradně Ježíšek, na severu sem tam přichází i Weihnachtsmann, dobrý duch Vánoc cestující v plášti divokým zimním větrem.
Tradičním jídlem je drůbež. Husa, kachna a krůta patří k nejoblíbenějším druhům masa. Podávají také různé kompoty a zavařeniny, krajově také klobásy, párky nebo bramborový salát. Rybu, jak ji známe my, hospodyňky chystají jen ve 2 spolkových zemích (v Bavorsku a Baden-Württembersku). Cukroví většinou pečou ještě před adventem.
RAKOUSKO
Rakušané milují Vánoce snad ještě více než my. Každý se snaží zhotovit vlastnoručně aspoň jeden dárek, hospodyně soutěží v počtu napečených druhů vánočního cukroví. Vyrábějí i krásné adventní věnce a svícny, dokonce i jesličky.
Na Štědrý večer chystají hospodyňky ryby, vepřové řízky, ale i zajíce. Jako typickým dezertem je kukuřičná kaše s rozinkami, jablky a likérem z třešní.
POLSKO
Protože je hodně Poláků věřících, patří tu Vánoce k významným náboženským svátkům. Betlémy platí za daleko důležitější výzdobu než vánoční stromeček.
Dle tradice chystají polské hospodyňky 12 štědrovečerních chodů – za každý měsíc v roce jeden. Jako hlavní chod se podává pečený krocan nebo krůta, polévka boršč a dezert sladké žemle s mákem a rozinkami.
Slavnostním chodem je i oběd 25. prosince, kdy kromě šunky jedí Poláci i speciální klobásy, někdy až metr dlouhé.
VELKÁ BRITÁNIE
Ostrované z Velké Británie vnímali dlouho Vánoce jako jeden velký karneval. Až poslední desetiletí přenesli Britové oslavy do soukromí rodin. Hlavní svátek nastává 25. prosince, lidé se scházejí už v předvečer. Podává se skromnější menu než u nás – převážně hrachová polévka a teplá šunka.
Hody nastávají 25. prosince. Dříve byl hlavním chodem roastbeef, dnes spíš dozlatova upečený krocan s kaštanovou nádivkou. Typickým dezertem je vánoční pudink nebo sladký bochánek připomínající biskupský chlebíček.
Dárky v Británii nenosí Ježíšek, ale svatý Mikuláš, známý pod jménem Santa Claus. Hodným dětem naděluje dárky, ale zlobivé trestá uhlím, ohořelým dřevem nebo rašelinou.
USA
Američané slaví Vánoce podobně jako Britové. Snad ještě víc si nechají záležet na výzdobě domů ve snaze přilákat Santu s dárky právě do jejich komína. Na Štědrý den lidé pořádají různé večírky. Nezadané dívky, které se ocitnou pod jmelím, smí každý beztrestně políbit.
Hlavní vánoční chod představuje pečený krocan s nádivkou, podávaný většinou v omáčce z chřestu s bramborami, zeleninou a zavařeninou. Jako dezert mají pudink nebo sladké koláče s čerstvým ovocem.
ITÁLIE
V Itálii představují Vánoce významné rodinné svátky. Lidé chodí do kostelů, ulicemi zní koledy. A protože Itálie patří k tradičním centrům betlemářského umění, neměly by v domácnosti chybět jesličky. Naopak vánoční stromečky tam zdobí až od konce 1. světové války. Dárky ale děti dostávají až 6. ledna.
K typickým jídlům v Itálii patří ryby, hlavně úhoř. Symbolizuje hada z ráje. Dále pak plněná zvěřina, artyčoky, pečené kuře. Přílohami můžou být polenta nebo kukuřičná kaše.
CHORVATSKO
Většina Chorvatů je věřících a vánoční svátky tu patří k nejdůležitějším hned po Velikonocích. V domácnostech nechybí spousta svíček ani jesličky.
O Štědrém dnu se tu tradičně příliš nehoduje, naopak hodně lidí dříve drželo přísný půst. Vynahrazují si to následující den, kdy se stoly prohýbají vepřovým masem a bohatě plněnými bábovkami.
ŘECKO
Řekové milují oslavy a slavnostní hostiny. Štědrovečerní patří k těm největším v roce. Hlavní chod ve většině domácností představují ryby. Někdo ale dává přednost pečenému seleti nebo jehněti na roštu. Na stole nesmí chybět zelenina nebo ovoce.
Dárky tu roznáší 24. prosince Svatý muž a b žádné rodině samozřejmě nechybí betlém
ŠPANĚLSKO
Jako všechny jejich svátky, Španělé slaví i Vánoce hlavně zpěvem, hudbou a tancem. To ale neznamená, že nemají rádi celkově uctívání Jezulátka.
Jako hlavní chod podávají na Štědrý den jehněčí nebo kůzlečí maso se zeleninou a ovocem. Ve většině domácností nechybí ani nějaké sladké moučníky – mandlové koláče s ovocem nebo citronové dortíky. O lásce k jídlu svědčí i fakt, že si Španělé namísto našich tradičních dárků dávají kose plné dobrého jídla a pití.
AUSTRÁLIE
V čase našeho adventu a Vánoc nepadá u protinožců sníh a nepanuje zima. Právě naopak - mají léto. Děti si užívají letních prázdnin. Přesto většina rodin Vánoce slaví – a to u vody a stromečku v květináči.
Také vánoční hostina probíhá formou pikniku pod otevřeným nebem. Dominují na něm studené obložené mísy, saláty a zákusky. Kdo je ochutnal, říká, že jsou pro naše jazýčky dosti přeslazené. Kdo chce přece jen maso, dá si lehkou drůbež nebo hamburger.
___________________________________
Doufám, že jste prožili krásné Vánoce a přeji vše nejlepší do nového roku! Jsem otevřená všem návrhům na další článek.
Nina
Komentáře
Celkem 0 komentářů